Close
Book Your Reservation

Sana Natura

Middelen

Veel kruiden bevatten werkzame stoffen tegen een tal van ziektebeelden. Bijzonder is dat de laatste jaren steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar deze werkzame stoffen. Door de kennis van natuur -en scheikunde en de rol van diverse voedingsmiddelen -en voedingsstoffen krijgen we steeds meer inzicht in de juiste doseringen. Er ontwikkelt zich een trend naar standaardisering (zorgen dat in elke capsule met een kruidenextract precies de juiste dosis werkzame stof zit) en betere afspraken rondom grondstoffen en productie en kwaliteitsgaranties.

Kruidengeneeskunde is zo de laatste jaren uitgegroeid tot een nieuwe serieuze tak van de (natuur)geneeskunde en is veel meer dan het drinken van wat kruidenaftreksels.

Voeding-, kruidensupplement of geneesmiddel?

Kruiden of kruidenextracten bevatten verschillende soorten inhoudsstoffen die harmonieus samenwerken als één geheel en een ander effect geven dan wanneer één afzonderlijk bestanddeel wordt toegediend. Zowel de actieve ingrediënten als de hulp -en ballaststoffen zorgen voor een globale werking. Juist die interactie tussen alle inhoudsstoffen geeft de plant zijn speciale helende werking.

In de kruidengeneeskunde worden diverse plantendelen gebruikt zoals:

bloemen, bladeren, schors, zaden, bessen en wortels. De plantendelen worden vers of gedroogd gebruikt, ook worden aftreksels bereid met verschillende hulpstoffen zoals water, olie of alcohol. Omdat de wetgeving op het gebied van het zelf maken van kruidengeneeskundige middelen erg streng is, zal ik geen zelfbereide middelen verstrekken.

Gebruik van kruidengeneeskundige middelen:

Inwendig : poeder, tinctuur, tabletten, capsules, thee (ook wel infuus genoemd) of siroop.

Uitwendig: zalf, (massage)olie, kompressen of baden met verdunde etherische olie of kompressen met thee, verdunde tinctuur of fijngemaakt kruid.

Het onderscheid tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen is voor mensen die hiervoor niet zijn opgeleid moeilijk te maken. Er is de laatste jaren een explosie van aanbod aan zelfzorgmiddelen. Dit leidt tot nauwelijks gereguleerde of betrouwbare informatie over de wijze waarop kruidengeneesmiddelen veilig gebruikt kunnen worden.  Nieuwe wet -en regelgeving die het vermelden van toepassingen verbieden zorgt voor nog meer onduidelijkheid. Ga daarom niet zelf experimenteren maar gebruik of koop exact en alleen voorgeschreven middelen. Neem bij twijfel altijd contact met mij op.

Share
Share